Siirry suoraan sisältöön

Rotuesittely

Irlanninterrieri on vahvarakenteinen, virtaviivainen ja karkeaturkkinen terrieri, jossa on energiaa, elämäniloa ja rohkeutta. Se kuuluu vanhimpiin terrierirotuihin ja sillä on kunniakas ja pitkä historia vahtina, työkoirana ja lemmikkinä.

Irlanninterrierin säkäkorkeus on noin 46 cm. Turkki on kauttaaltaan punainen ja helposti trimmattava. Asianmukaisesti hoidettuna siitä ei juuri irtoa karvaa kotiin. Oikean hieman häijyn ilmeen saavat aikaan pienet, tummat silmät, kallon linjan yläpuolelta ohimolle taittuvat korvat sekä kapeahko ja aavistuksen kiilamainen pään muoto. Terverakenteinen ja vahvahermoinen irlanninterrieri esiintyy ryhdikkäästi, liikkuu ketterästi ja uhkuu itseluottamusta.

‘Punainen paholainen’ ei ole rähisijä, mutta puolustaa itseään ja omiaan tarpeen tullen sisukkaasti. Se on monitoimikoira, joka osallistuu halukkaasti kaikenlaiseen toimintaan. Irlanninterrierin kanssa voi – ja on suotavaa – lenkkeilyn lisäksi harrastaa esim. agilityä, jäljestämistä, rauniokoiratoimintaa, näyttelyitä ja kaikenlaista aktivointia.

Irski toimii myös itsenäisesti, tutustuu helposti uusiin koiriin ja ihmisiin eikä yleensä leimaudu kiihkeästi vain yhteen emäntään tai isäntään. Se on aktiivinen ja leikkisä koko pitkän ikänsä ja tunnettu erityisestä lapsirakkaudestaan. Rotu on keskimäärin myös varsin terve.

Leimallista irlanninterriereissä ovat myös monet suuret persoonallisuudet. Koirien luonteissa on paljon eroja, ja pentua valitessa olisikin hyvä kuunnella kasvattajan näkemystä oikean koiran valikoitumiseksi oikeaan perheeseen.

Suunnitteletko irlanninterrierin pennun hankkimista?

14-viikkoinen pentu, kuvaaja Riikka Leppänen

Tutustu mieluiten ensin rodun aikuisiin edustajiin. Käy esim. koiranäyttelyissä tai jonkin kasvattajan luona vierailulla. Jos tuttavapiirissä on irski, johon olet erityisen mieltynyt, selvitä sen kasvattaja ja tiedustele onko jokin sen lähisukulaisista kasvattajan jalostussuunnitelmissa.

Osta pentu Suomen Irlanninterrierit ry:hyn kuuluvalta kasvattajalta. Pentuvälittäjän yhteystiedot ja kasvattajalistan löydät näiltä sivuilta. Kysy tietoja jalostuskoirien perinnöllisistä piirteistä, terveydestä ja luonteista. Tutustu rotumääritelmään. Mieti, mitä haluat koirasi kanssa harrastaa. Kerro toiveistasi kasvattajalle.

Rodun ja yhdistyksen historiaa

champion sporter
Ch. Sporter

Irlanninterrierin varhaiset vaiheet ulottuvat pitkälle kelttiläiseen historiaan. Kerryn-, vehnä- ja irlanninterrierin sukujuuret ovat yhteiset, sillä irlantilaisista terrierityyppisistä koirista on muodostunut vähitellen nämä kolme rotua, joita tarkasteltaessa voidaan olla yhtä mieltä yhteisistä kantaisistä. Ensimmäiset irlanninterrierit esitettiin näyttelyssä vuonna 1873 ja The Irish Terrier Club perustettiin Dublinissa 1879. Irlanninterrierien harrastajat toimivat jo tuolloin edelläkävijöinä ja kielsivät typistettykorvaisten koirien esittämisen näyttelyissä, The Kennel Club ulotti säännön koskemaan kaikkia rotuja vuonna 1889.

Ensimmäiset maininnat irlanninterriereistä Suomessa löytyvät Suomen Kennelklubin rotukirjasta 1900-02, uros Paddie (synt. 7.4.02) oli kunnaneläinlääkäri Emil Juseliuksen omistuksessa. Paddie jatkoi sukuaan ja Suomessa oli muutamia irlanninterriereitä, joiden polveutumista on kuvattu vuosikirjassamme. Ensimmäisessä maailmansodassa rodun edustajat osallistuivat viestikoirina taisteluihin. Sotien välisenä aikana rotu hiipui maastamme, mutta 50-luvulla tuotiin uusia koiria Englannista ja siitä lähtien kanta on ollut vakaasti kasvussa.

Pitkään irlanninterriereitä kasvatti vain yksi kennel kerrallaan, mutta 80-luvulla rotuun saatiin innokkaita uusia kasvattajia useampia ja koettiin tarpeelliseksi perustaa oma yhdistys. 14.11.1987 perustettiin Suomen Irlanninterrierit ry, joka on Suomen Kennelliiton, Helsingin Seudun Kennelpiirin ja Suomen Terrierijärjestön jäsen.

Rotua harrastavan yhdistyksen statuksen saimme vuonna 1996. Yhdistyksellä on tätä nykyä noin 150 jäsentä. Pyrimme järjestämään vuosittain mm. erikoisnäyttelyn, MEJÄ-kokeen (metsästyskoirien jäljestämiskoe) sekä luonnetestin. Yhdistys pyrkii julkaisemaan vuosittain neljä numeroa omaa Irski-lehteä.

Kuvaaja Riikka Leppänen